Haarco Raalte

Veel gestelde vragen Over de aanschaf, het leggen en onderhoud van PVC

Aanschaf PVC

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een PVC vloer?
Kies voor een gerenommeerd merk! Er zijn veel goedkope PVC vloeren op de markt, echter zijn deze over het algemeen niet zo sterk, maatvast en krasbestendig.

Is een PVC vloer geluiddempender dan een laminaatvloer?
Ja, want een gelijmde PVC vloer ligt direct op de afwerkvloer en heeft dus geen ‘holle ruimtes’ tussen de vloeren. Dit zorgt doorgaans voor het klossende geluid.

Hoe dik is een PVC vloer?
Verlijmbare PVC is tussen de 2 en 3 mm dik. De PVC die wij het meest verkopen zijn 2,5mm dik en hebben een slijtlaag van 0,55mm.

Is een PVC vloer geschikt voor alle ruimtes?
In principe kan er in elke ruimte van uw woning of bedrijfsruimte PVC gelegd worden. Doordat de PVC vochtbestendig is kan deze ook prima gelegd worden in uw keuken of droge gedeelte van uw badkamer.

Kan een PVC vloer ook op een trap?
Absoluut. U kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen om de vloer van de begane grond door te leggen op de treden van uw open- en/of dichte trap. Let er wel op dat de ondergrond van de trap glad en schoon is. Doordat de PVC maar 2,5mm dik is zullen alle oneffenheden doortekenen en deze zult u altijd door de vloer heen zien.

Kan een PVC vloer ook gelegd worden in de badkamer of andere vochtige ruimtes?
Dit is zeker mogelijk. Wij leggen echter niet in het ‘natte gedeelte’. Dus rondom toilet/wasmeubel wel, maar in het douchegedeelte niet.

Hoelang gaat een PVC vloer mee?
Het is erg belangrijk om uw PVC vloer op de juiste manier te onderhouden, zo kan de levensduur van een kwalitatief hoogwaardige PVC oplopen tot ongeveer 30 jaar.

Is PVC ook geschikt in een appartement/flat? 
Ja, mits u voldoet aan de eisen betreft geluidsdemping. Hiervoor kunnen speciale platen gebruikt worden als ondervloer waardoor u hieraan voldoet.

 

Leggen van een PVC vloer

Kan ik over mijn bestaande vloer een PVC vloer leggen?
Dit ligt aan het soort vloer. Over een cementdekvloer en tegels kan direct geëgaliseerd worden en daarover de PVC geplakt. Bij tapijt, vinyl  is dit niet mogelijk.  Deze zullen verwijderd moeten worden alvorens we kunnen egaliseren. Een bestaande parketvloer moet gespijkerd en verlijmd zijn om PVC te kunnen leggen. Heeft u geen cementdekvloer maar een houten ondervloer? Dan werken wij met een speciale platen om te egaliseren.

Wat zijn de eisen aan een ondervloer voor een PVC vloer?
Deze moet droog, schoon, glad en egaal zijn. De ruimte moet ook leeg zijn. Doordat de PVC erg dun is zullen oneffenheden doortekenen. Hou rekening dat tijdens het egaliseren de vloer geschikt gemaakt word voor het verwerken van de PVC. We maken de vloer hierbij niet (!) waterpas en deze laag word ongeveer 2 á 3mm dik.

Onder welke omstandigheden kan er geëgaliseerd worden?
De basisvoorwaarden zijn dat de vloer blijvend droog, schoon, hard en op temperatuur van minimaal 15 graden zijn. De ruimte waarin gewerkt dient te worden moet tussen de 18 en 23 graden zijn. Is het te koud in de ruimte, geef dit tijdig bij ons aan dan zorgen wij voor mobiele kachels.

Bij welke kamertemperatuur word de PVC het beste gelegd?
Na het acclimatiseren van de PVC vloer kan de vloer het best gelegd worden in een omgevingstemperatuur van minimaal 18°C.

Kan ik een (beschadigde) strook PVC later vervangen?
Ja, dit kan zeker. Let er wel op dat er licht kleurverschil kan optreden in een plank of tegel uit hetzelfde pak. Mocht u geen reserve planken of tegels hebben dan kan het zijn dat deze uit een ander verfbad komen of uit de collectie zijn.

Wat moet ik doen voordat jullie een PVC vloer gaan leggen?
De ruimte moet de juist temperatuur hebben, de vloer minimaal 15 graden en de ruimte waarin we de PVC gaan leggen moet minimaal 18°C zijn. De ruimte moet ook droog, schoon en leeg zijn.

Is een PVC vloer geschikt in combinatie met vloerverwarming?
Ja absoluut. Doordat de vloer word verlijmd zijn er geen holle ruimtes tussen uw vloeren en kan de warmte van uw vloerverwarming optimaal doorgegeven worden aan de PVC.

Moet PVC acclimatiseren?
Ja, deze moet minimaal 24 uur van te voren in de te leggen ruimte zijn.

Kan een PVC vloer krimpen? Of uitzetten?
Deze mogen maximaal 1% krimpen, dit komt echter zelden voor. In een uitzonderlijk geval kan de PVC door langdurige blootstelling aan warmte, kou of vocht minimaal uitzetten of krimpen.

Moet ik rekening houden met snijverlies?
Ja. Doorgaans word er rekening gehouden met ongeveer 5% snijverlies. Deze stroken blijven in uw bezit en kunnen desgewenst gebruikt worden als er bijvoorbeeld ergens een beschadiging optreed.

Hoe lang mag je niet op een PVC vloer lopen na het leggen?
Nadat de PVC gewalst is, is deze weer beloopbaar en ook mogen dan de meubels weer terug geplaatst worden.

 

Onderhoud van een PVC vloer

Hoe onderhoud je een PVC vloer?
Het dagelijks reinigen met een wisser, zachte bezem of stoffer is aan te raden. Daarnaast kunt u de vloer dweilen met lauwwarm water. Ook verkopen wij speciale PVC reinigers voor periodieke reiniging. Gebruik ten alle tijden géén allesreiniger, groene zeep of ander schoonmaakmiddel. Deze zijn vettig en laten een laagje op uw PVC vloer achter waardoor deze doffer word, glad kan worden en juist alleen maar sneller vuil aantrekt. Ook is té heet dweilwater niet aan te raden. Hierbij kán de vloer krimpen.

Moet ik meubilair aanpassen na het leggen van een PVC vloer?
Het is verstandig om uw meubels te voorzien van viltjes of viltdoppen om krasjes te voorkomen. Wij verkopen plakvilt en viltdopjes in onze winkel.

Kan ik elke deurmat gebruiken?
Nee, om uw vloer zo mooi mogelijk te houden en zoveel mogelijk vuil buiten de deur, is een goede entreemat aan te raden. Zowel binnen als buiten. Let hierbij op dat er binnen een deurmat ligt zonder rubberen onderrug. Veel soorten rubber bevatten een weekmaker en deze kunnen een reactie aangaan met uw vloer, waardoor deze kan verkleuren.

Meer informatie over onze PVC vloeren.